lange streep

 

pot heel

blanco

pot met scherf

blanco

scherven

 

Het Schervenprojectschervenkaart

Het onderliggende thema van mijn schervenproject is recycling. Van oud werk nieuw werk maken.

Mijn keramiek en mijn schilderwerk zullen vroeg of laat in scherven of snippers eindigen. De scherven kunnen dan op puinpaden terecht komen, waar overheen gewandeld kan worden. Mijn keramiek potvormen zijn scherven in de toekomst, puinpaden in de tijd.

De afgelopen maanden heb ik 7 puinpaden bewandeld en 195 scherven opgeraapt.
Deze gevonden scherven zijn bijzonder inspirerend voor mij.het verzoek

Voor mijn schervenproject sla ik een door mij gemaakte pot aan scherven en nodig mensen uit om een scherf mee te nemen op reis of op een wandeling, de scherf ergens neer te leggen of te bewaren voor de toekomst. Ik nodig ze uit mij de foto en/of het verhaal van die plek te sturen.

Op 2 juli 2017 rondde ik het project af met de publicatie van mijn boek, "de scherven zijn heel"; hierin staan de verhalen van anderen centraal.

het boek

Meer weten over het schervenproject:
open/sluit onderstaande balkjes

Hoe het begon

puinpadIn mei 2016 maakte ik een wandeling over landgoed Mariënwaard in Beesd. Het laatste deel van de tocht ging via een pad dat was verhard met keramiekscherven van fabrieken en sloop. Ik noemde het een puinpad, hoewel ik op dat moment nog niet wist dat zo’n pad ook echt zo wordt genoemd.
Er lagen zo veel mooie scherven dat ik steeds bukte om er een op te rapen en in mijn broekzakken te stoppen. Daarna, thuis, ben ik er mee gaan spelen. Ik  legde er steeds nieuwe vormen en combinaties van en voelde een verbinding met de onbekende verledens van die scherven. Het besef daalde dat ze deel hadden uitgemaakt van een groter geheel: van tegels, servies, kunstvoorwerpen of woningen. Ze waren een symbool van vergankelijkheid; fragmenten in de tijd, elke scherf een fragment....

scherven

 

 

 

 

Hoe het idee vorm kreeg

pot met scherfDie wandeling in mei was de inspiratiebron en de aanleiding voor mijn schervenproject. Ik kreeg het idee om een van mijn keramiekpotten stuk te slaan en de scherven uit te delen, met de vraag om die ergens neer te leggen en mij een foto met verhaal te sturen van de scherf op die plek. Op die manier zou de pot d.m.v. verhalen en foto ’s virtueel weer ‘compleet‘ worden.

 

 

Hoe het idee werd gepresenteerd

cirkels schervenIk presenteerde mijn schervenproject in augustus 2016 tijdens een expositie met Kunst Kring Bloemendaal in Castellvm Aqvae in Bloemendaal. De gevonden scherven had ik uitgelegd in spiralen op 4 grote keramische tegels. In een grote pot zaten zakjes met daarin een scherf van mijn pot, samen met de uitnodiging om die ergens neer te leggen. De zakjes had ik speciaal laten naaien.

het zakje verzoek-kaartje

 

 

 

 

 

Hoe het idee anderen inspireerde

Al in de eerste weken kreeg ik bijzondere verhalen en foto’s terug van scherven die over de wereld verspreid werden. Tevoren had ik nooit kunnen bedenken of vermoeden dat het neerleggen van de scherven met zoveel aandacht en speciale intentie zou gebeuren!
Ze werden veel méér dan zomaar een potscherf. Ze kregen vaak een heel persoonlijke symbolische betekenis mee en daardoor bijna iets magisch...
Meer reacties te lezen onder de afbeelding "de scherf van".

de scherf van

 

 

Zo werd een scherf neergelegd bij een kapelletje op Samos en werd stilgestaan bij dierbare overledenen. Bij een vondelingenluik op Kreta waar de zoektocht naar de afkomst begon. Ter herinnering aan een vriendschap of een fijne tijd in het verleden. Ter herinnering en om alleen verder te gaan. Met de gedachte aan wereldvrede op een plek waar veel gevochten is in beide wereldoorlogen. Bij het beeld van Nelson Mandela, bij de Acropolis en bij een eeuwenoud openluchttheater op Limnos. Op wereldreis legde iemand er een op een stenenstapeling in de Himalaya. Ook werden mijn scherven gebruikt in een kunstwerk en in een mozaïekhuis in Brooklyn, New York waar iemand na 9-11 een huis is gaan mozaïeken.

Mensen raakten geïnspireerd om er zelf iets mee te doen. Zo werden scherven met zakje en al ergens neergelegd in de hoop dat iemand het zou vinden en zou reageren. Werd de scherf verstopt om tijdens een familieweekend door kinderen op te laten sporen.

Veel scherven kwamen op eilanden terecht. (Eilanden zijn ook een soort scherven. Zij behoren immers vaak tot een groter geheel. Iemand formuleerde dat als volgt: Bonaire, een scherf Nederland in de Caribische zee.)

Symboliek achter het idee

De letterlijke betekenis van het woord symboliek: ‘samen een geheel vormen’, ontdekte ik pas tijdens het project. Blij verrast was ik om te ontdekken dat het refereerde aan het ritueel van een scherf delen in de Griekse oudheid, waarbij de gedeelde scherf gold als identificatie en verbinding. Dat kwam zo prachtig overeen met mijn bedoeling: de pot aan scherven, de scherven delen en door middel van verhalen en foto ’s proberen de pot symbolisch weer compleet te maken.

Hoe...."De pot is gebroken, de scherven zijn heel"

De verhalen en foto’s brachten de scherven – op een heel andere manier – weer bijeen.  Verspreid over de wereld maken ze in dit project samen toch weer een geheel. Die symbolische terugkeer vind ik heel betekenisvol.

Hoe het boek te bestellen

het boekHet boek, € 35,00, is te bestellen.
Neem contact op Robert Vodegel, via Contact